De verrassende kant van kunst onthuld

Wat hebben tulpen en banken met elkaar gemeen?
Waren de 17e eeuwse meesters fijnproevers?
Wat kunt u als marketeer leren van de oude Egyptenaren?

Vertellen uit de rijke verscheidenheid van de kunstgeschiedenis toegespitst op de gelegenheid, de opdrachtgever en de toehoorders.

Schoonheidsidealen in de kunst

Schoonheidsidealen in de kunst

Het streven naar het ideale lichaam is van alle tijden en
alle plaatsen. De opvattingen over schoonheidsidealen
kunnen echter sterk uiteen lopen, zowel op individueel
als collectief niveau.

Kunst en Overleven

De kunst komt aan bod in een verhaal over kracht, durf en doorzettingsvermogen. Over het volgen van je hart en hoe de passie van een bevlogen kunstenares uit de 17e eeuw  kan resulteren in een prachtig kunstwerk.

Kunst en Overleven

Kunst en beleggen

Tulpomanie is een verhaal uit de Gouden Eeuw verbonden met de actualiteit. Het laat zien hoe de tulp de Hollanders in de 17e eeuw in haar greep wist te houden: Eerst werd zij vanwege haar schoonheid object van liefde, hartstocht en studie voor de wetenschap, later begeerd vanwege haar kostbare waarde en daarna met woede en razernij omgeven omdat zij vele mensen financieel in de afgrond had gedreven.

Kunst als verpakking

Wanneer de mens in de oudheid niet in staat was geweest om een methode te verzinnen om vuur, water en voedsel dat ze verzameld hadden op te bergen, woonden we nu nog aan de bedding van de grote rivieren.

Kunst van Verpakken
Kunst en koken

De kunst en het eten

Hoe, wat, waar en waarmee gegeten wordt geeft een onverwacht inzicht in de samenleving door de eeuwen heen. Veel is af te lezen uit de schilderkunst, met openlijke en verborgen aanwijzingen, over de makers, de opdrachtgevers, en de omgeving waarin ze leefden.

Lezingencyclus: Kunst in perspectief

Om echt te kunnen ‘zien’ moet je vaak omzien. Terugblikken en vooruitzien is iets wat we dagelijks bewust of onbewust doen. Ook in de kunst is dit het geval, waarbij kunstenaars en kunstkenners vooral kijken naar de vele stromingen die de turbulente 20ste eeuw ons gebracht heeft.

Kunst in perspectief